## Math Expressions Common Core Grade 3 Unit 4 Lesson 17 Answer Key Solve Word Problems

**Math Expressions Grade 3 Unit 4 Lesson 17 Homework**

**Solve each problem. Label your answers.**

Question 1.

Maya had a dozen white eggs and a dozen brown eggs in her refrigerator. She used 6 white eggs and 8 brown eggs to make breakfast. How many eggs does she have left?

Answer:

Maya had a dozen white eggs.

Dozen = 12 eggs

She used 6 white eggs

Remaining white eggs = 12 – 6 = 6.

Maya had a dozen brown eggs.

She used 8 brown eggs

Remaining brown eggs = 12 – 8 = 4

Total remaining eggs = 6 + 4 = 10.

Question 2.

Jake’s family was on vacation for two weeks and five days. Seth’s family was on vacation for three weeks and two days. How many fewer days was Jake on vacation than Seth?

Answer:

Jake’s family was on vacation = 2 weeks 5 days = 19 days

Seth’s family was on vacation = 3 weeks 2 days = 23 days

23 – 19 = 4.

Jake vacation is 4 days fewer than Jake.

Question 3.

There are 48 dogs, 39 cats, and some birds at the pet store. There are a total of 99 pets. How many birds are at the pet store?

Answer:

Total dogs = 48

Total cats = 39

Birds = ?

Total pets = 99

Cats and dogs = 87

Total pets – cats and dogs = 99 – 87 = 12

Birds = 12

Question 4.

The reading group checked out 36 library books. 17 books are fiction, 10 are biographies, and some are science. How many books are science?

Answer:

Reading checked out = 36 library books

Fiction books = 17

Biographies books = 10

Together = 17 + 10 = 27

Science books = 36 – 27 = 9

**Use rounding to decide if the answer is reasonable. Write yes or no. Then find the answer to see if you were correct.**

Question 5.

A vendor at the baseball game sold 405 bottles of water on Saturday. She sold 127 fewer bottles on Sunday. She sold 178 bottles on Sunday.

Answer:

Vendor sold bottles of water on Saturday = 405

Vendor sold bottles on sunday = 178

Fewer bottles on sunday = 405 – 178 = 127

Yes the answer is reasonable.

Question 6.

The bakery made 600 doughnuts. They made 384 more doughnuts than bagels. The bakery made 216 bagels.

Answer:

Bakery made doughnuts = 600

Bakery made bagels = 216

They made 384 more doughnuts than bagels.

Yes the answer is reasonable.

Question 7.

Randall found 54 seashells and his sister found 37 seashells at the beach. Together they found 91 seashells at the beach.

Answer:

Randall found seashells = 54

His Sister found = 37

Together = 54 + 37 =91

Yes the answer is reasonable.

Question 8.

Julia sold 56 tomatoes, 27 onions, and 38 peppers at the Farmers’ Market. She sold 11 vegetables in all?

Answer:

Julia sold tomatoes = 56

Onions = 27

Peppers = 38

She sold vegetables in all = 11.

No the answer is reasonable.

**Math Expressions Grade 3 Unit 4 Lesson 17** **Remembering**

**Write the first-step question and answer. Then solve the problem.**

Question 1.

The music teacher receives 9 boxes of recorders. There are 6 recorders in each box. She gives them out to the third graders and has 5 recorders left. How many third graders received recorders?

Answer:

Music teacher receives boxes of recorders = 9

Each box has 6 recorders

Total recorders = 9 × 6 = 54.

She gives them out to the third graders and has 5 recorders left.

54 – 5 = 69 graders received recorders

Question 2.

The league has 30 new basketballs. The league shares them equally among the 6 teams. Each team donates one ball to charity. How many new basketballs does each team have now?

Answer:

League has new basketballs = 30

League shares them to teams = 6 teams.

League shared to 5 teams.

Each team donate 1 ball to charity.

Each team has 4 new balls.

**Solve. Use drawings if you need to. Show Your Work.**

Question 3.

Mr. Franco buys 8 containers of laundry detergent. Each container has 6 liters of detergent. How many liters of detergent does Mr. Franco buy?

Answer:

Mr. Franco buy 8 containers of laundry detergent.

Each container has 6 liters of detergent.

Liters of detergent does Mr. Franco buy = 8 × 6 = 48.

Question 4.

Write and solve an addition word problem that has the numbers 495 and 247.

Answer:

Joy has 495 apples and 247 oranges. Add apples and oranges.

Joy has apples = 495

Joy has oranges = 247

Total apples and oranges = 742.

Question 5.

**Stretch Your Thinking** Jada has a collection of 179 horse stickers, 218 bear stickers, and 307 cat stickers. Jada says she has about 500 stickers altogether. Is Jada’s estimate reasonable? Explain. How many stickers in all does Jada have in her collection?

Answer:

Jada has a collection of horse stickers = 179

Jada has a collection of bear stickers = 218

Jada has a collection of cat stickers = 307

Total collection of stickers = 704

Jada estimation is 500 but the estimation is wrong.